Idag är digitala valutor som Bitcoin så pass populära att många i Sverige använder dessa dagligen och det har med tiden ökat Bitcoin bedrägeri. Det är nämligen ännu inte så pass integrerat att det används i livsmedelsbutiker, men ändå så pass vanliga att man kanske förvarar en del av sitt kapital i en kryptovalutaplånbok via mobiltelefonen eller datorn. Detta görs utan någon central instans då kryptovalutor som Bitcoin är helt decentraliserade, vilket i sin tur innebär att det varken finns support eller banker som kan hjälpa till att få tillbaka användarens pengar om ett bedrägeri swish eller transaktioner över blockkedjan skulle inträffa.
Att investera i Bitcoin eller någon annan kryptovaluta
Många som bestämmer sig att investera i kryptovalutor gör det för första gången. Om man jämför kryptovalutors ålder med det finansiella systemet med fiatvalutor som vi är vana med, så är det fortfarande bara en bebis. Det betyder att det fortfarande är många år kvar innan majoriteten av alla användare är fullt medvetna om säkerhetsrisker, vilket tyvärr kommer leda till att många investerare förlorar sin tillgång av misstag eller okunskap.
Investeringar är redan i sin natur något riskabelt och utmanande för den oerfarne, men i jämförelse med att investera i kryptovalutor anses det vara en bagatell. För att ens använda kryptovalutor så tillkommer extra steg och samtidigt behöver man ha grundläggande förståelse för krypterade adresser samt digitala plånböcker. Det är ett par extra steg för mycket för den som precis har börjat med detta och det är därför större sannolikhet att man gör ett misstag.
BEDRÄGERIER Hur Man Undviker Kryptovaluta Bedragare
Även om man är teknisk lagd så är det för en nybörjare mycket att tänka på när man börjar med kryptovalutor. Idag finns det allt ifrån facebook till flashback bitcoin bedragare, och man bör därför tänka på att bedrägliga aktörer finns överallt i olika former.
För att minimera bedrägerier och undvika det så mycket som möjligt har finansinspektionen varningslista som listar oseriösa företag som utför bedrägerier. Det kan också vara så att företagen är okontaktbara eller inte skött insättningar- och uttag på ett lagligt sätt.

Kryptovaluta Bluff
De absolut största och vanligaste bedrägerierna med kryptovalutor utförs genom att låta handlaren tro att man köper krypto, men i själva verket inte får någonting. Det ser ungefär ut som på ett bankkonto där användaren istället får en låtsasplånbok som ser äkta ut där man kan se sin tillgång, men när användaren ska skicka det vidare eller ta ut de i pengar så händer det istället ingenting.
En annan bluff med kryptovalutor är Binance bedrägeri där användaren, istället för att logga in på sitt Binance-konto loggar in på en länk som speglar hemsidan, så att det ska se ut som den riktiga. Detta kallas för fishing-länkar där bedragaren samlar in inloggningsuppgifter och sedan använder dem för att logga in på den bedragnes konto för att tömma de på kryptovalutor.
Ett tredje bedrägeri har nästan alla som har en Gmail eller Outlook-address fått erfara, nämligen bitcoin bedrägeri mail. Efter Nigeria-brev så är detta det absolut vanligaste man kan råka ut för, där bedragare luras genom att skicka mejl där det står att man har vunnit, mottagit eller ärvt kryptovalutor. Detta stämmer så klart inte (då ingenting är gratis) och resulterar istället i att de vill ha betalt.
Safello bedrägeri
För att bedragare ska kunna genomföra sina bedrägliga aktiviteter så brukar man oftast rekommendera användaren att köpa sin kryptovaluta via en kryptobörs som Safello. Det beror på att det är smidigt och enkelt att handla eftersom att man bara behöver använda sitt BankID eller Swish. Som tur är så fokuserar företaget mycket på bedrägeribekämping och sammarbetar dessutom med myndigheter då de är en reglerad finansiell institution.
Aktivitetsrapporterar och svarar polisen vid begäran
Tack vare att Safello lämnar en SAR (Suspicious Activity Report) och att de tar emot LER-begäran så håller de sig aktiva inom brottsbekämpning. Detta minimerar sådan aktivitet rejält och gör att fler svenskar idag kan känna sig trygga när de använder Safellos tjänst. Enligt deras hemsida gör de allt för att förhindra bedragare från att lyckas med sina aktiviteter.
Vanliga Frågor och Svar
Kan man bli lurad på Bitcoin?
Det är väldigt vanligt att man blir bedragen på sina digitala kryptovalutor som Bitcoin. Till största del beror det på okunskap men även på bedragare som idag utför avancerade tricks som även den bästa kan gå på.
Kan man få tillbaka sina pengar vid bedrägerier?
Eftersom att de flesta kryptovalutor är decentraliserade så är det näst intill omöjligt att få tillbaka sina värdefulla tillgångar vid kryptobedrägeri. Till skillnad från en bank som sköter om sina kunders pengar, så finns det ingen motsvarighet som sköter om användares kryptovalutor. Som användare håller man istället i sina nycklar själv.
Vad ska man göra om man har blivit lurad på pengar?
Vid alla sorters bedrägerier ska man ringa polisen och göra en anmälan. Det är ytterst viktigt att man lämnar all information man har om bedrägeriet, så att man åtminstonde ökar sina chanser att få tillbaka något.