Bitcoin Trading

Quantopia LLC

Östra hamngatan 15, Göteborg 411 14

bitcoin logotyp

Vad Är Bitcoin Och Hur Fungerar Det? [2022]

Innehållsförteckning

Bitcoin är den första kryptovalutan som någonsin existerat och är också den kryptovaluta som snabbast blev känd runt om i världen. Med denna tillgång möjliggörs P2P-transaktioner över internet genom ett decentraliserat protokoll baserat på kryptografi.

Bitcoin anses vara en digital form av pengar som är självständig, vilket innebär att det inte finns någon central myndighet, stat eller finansiell instution som bestämmer över den. Man kan alltså överföra tillgången globalt utan ett behov av en central instans.

För att förstå Bitcoin utveckling bättre kan man förklara det som ett ekonomiskt system som både är filosofiskt och politiskt på samma gång. Det är till största del tack vare det stora antal deltagare i kryptovalutans gemenskap som tillsammans arbetar för att förbättra dess tekniska funktioner.

Hur Fungerar Bitcoin?

Man kan tro att det endast är en kryptovaluta för betalningar och investerare som vill tjäna pengar, men faktum är att det är mycket mer än så. Det är nämligen ett helt ekosystem som ligger bakom Bitcoin och som ständigt arbetar över internet.

Så här fungerar det:

Ett videoklipp som enkelt förklarar vad Bitcoin är för något.

Bitcoins Blockkedja

Man använder det över något som kallas för blockkedja, som egentligen är en stor databas av krypterade transaktioner utspridda över en mängd olika datorer och system i nätverket. Dessa transaktioner valideras av användare på blockkedjan som kallas för noder. Dessa noder innehåller kopior av blockkedjan som uppdateras så fort det är en godkänd förändring i den.

I blockkedjan så existerar något som kallas för block som innehåller data om transaktionerna, historik om tidigare block, alla transaktionsadresser och koder som både exekverar och körs i blockkedjan.

Block

När ett block öppnas så skapas något som kallas för hash. Detta hash är egentligen ett 256-bits nummer som innehåller information som:

 • Vilken version av Bitcoin-klienten som körs
 • Det tidigare blockets datahistorik
 • Den första transaktionen i blocket som blev belönat
 • Storleken på blocket
 • Merkelroot (Ett 256-bits nummer som innehåller all information om tidigare block)
 • Tidsstämpel (Tid och datum)
 • Nätverkets målsättning
 • Ett 32-bits randomgenererat nummer

Bitcoin Mining

När man börjar lära sig om Bitcoin så ställer många sig själv frågan ”Vad är Bitcoin mining?” eftersom att det är en viktig del i dess funktion. Mining är nämligen den process som skapar nya block och även validerar transaktioner i blockkedjan. Det gör man via mjukvaror som är installerade på specialgjorda datorer som specifikt är skapade för mining. Dessa maskiner kallas för ASIC (Application Specific Integrated Circuits).

När man skapar dessa program och maskiner så fokuserar man på hashen. Det är nämligen de som arbetar för att generera nummer som i sin tur ska matcha blockets hash. Detta görs via det 32-bitars randomgenererade nummer och det antal hasher som en miner kan producera i sekunder är vad som kallas för hashrate (TH/s).

Alla som minar Bitcoins tävlar mot varandra genom mining-program som över nätverket genererar hasher. Den som kan lösa hashet först vinner och blir belönad med Bitcoins så fort ett block är skapat. Denna process repeterar sig för nästkommande transaktioner.

Halvering

Var fjärde år så sker något som kallas för halvering i Bitcoins nätverk och är en viktig del av mining. Detta beror till största del på att den belöning som den miner som vinner blir belönad med halveras. Om man tittar historiskt sett så blev en miner som löste ett hash först belönad med 50 BTC. Sedan såg det ut så här:

 • 25 BTC (2012)
 • 12,5 BTC (2016)
 • 6,25 BTC (2020)

Den nästa halvering kommer att ske år 2024 och då kommer en belönad miner altså enbart att få 3,125 BTC. Man beräknar att den sista BTC kommer att bli minad någon gång under år 2140 då alla 21 miljoner Bitcoins blivit framgrävda.

Nycklar och Bitcoinplånböcker

Det kan vid första anblick vara svårt att förstå hur man förvarar sina nyinköpta Bitcoins. För att enkelt förstå detta så kan man tänka sig att blockkedjan är en gemensam bank som håller i allas tillgångar. Om man som användare vill se dem så behöver man en plånbok som kan jämföras med den applikation som man använder till sin bank för fiatvaluta (t.ex Swedbank eller Nordea). Precis som att man använder ett kreditkort eller betalkort för att använda sina pengar, så använder man nycklar och plånböcker för att använda sina Bitcoins.

Vilka faktorer påverkar priset på Bitcoin?

Det första som påverkar kostnaden av BTC är efterfrågan och tillgång. Man har satt en maxnivå på 21 miljoner Bitcoins, bland annat för att det ska bli svårare för någon att kontrollera större delar av den totala tillgången.

Till skillnad från fiatvaluta som kontrolleras av centrala auktoriteter där pengar printas på rullande band, så är Bitcoins tillgång kontrollerad av mattematiska algoritmer. Inflationstakten minskar dessutom automatiskt var fjärde år och ligger just nu på 1,80%.

Man använder Bitcoins till en mängd olika saker och därför ökar efterfrågan på den. Till exempel så har man länge använt de som ett transaktionsmedel över gränser för att betala lägre transaktionsavgifter. Man har även använt de som betalmedel på internets svarta marknad, tack vare dess anonyma natur eftersom det är svårt att spåra transaktioner.

Regleringar

Om man jämför Bitcoins marknad med övriga fiatvalutamarknader så är detta väldigt nytt. Länder som till exempel Australien, Danmark och Tyskland har än idag inte reglerat Bitcoin och gör det därför till en öppen marknad.

Det finns dock länder som inte tillåter Bitcoin. Tittar man på Kina och Indien så har de idag förbjudit detta. Faktum är att båda dessa länderna tillsammans tar upp 38 procent av den totala befolkningen i världen.

Här är listan på 8 länder som bannlyst Bitcoin:

 • Algeriet
 • Bangladesh
 • Kina
 • Egyptien
 • Irak
 • Marocko
 • Oman
 • Tunisien

Om det är så att dessa länder hade börjat tillåta BTC så hade också en värdeökning i priset skett. Vissa av dessa länder har börjat studera detta ämne mer, men än så länge vet vi inte om och när det kommer att bli någon ändring.

Att Köpa Bitcoin Hur Fungerar Det?

I dagsläget är det relativt enkelt att köpa detta. Det beror på att fler kryptobörser har öppnat och framförallt i Sverige. Tidigare var man nästan tvungen att använda sig av en utländsk aktör, men idag ser vi svenska alternativ som t.ex Safello, BTCSWE, Quickbit och Trijo.

Att göra ett köp av Bitcoins fungerar nästan precis som vilket annat köp på nätet. Man börjar med att öppna ett konto på valfritt ställe, verifierar sina uppgifter och väljer betalsätt. När köpet väl är gjort så ser man sitt köp på sitt konto och kan sedan välja att behålla tillgången på plats, eller skicka det vidare till en extern Bitcoin-plånbok.

Att köpa Bitcoins idag är alltså ingen raketforskning, men det börjar däremot bli svårare i Sverige. Anledningen till detta är för att svenska banker har börjat blockera kortköp mot utländska aktörer som t.ex Binance och Coinbase, även om de verifieras med BankID. Vissa svenska banker tillåter banköverföringar till dem istället, men då åker man oftast på deras formulär om kundkännedom (som mer eller mindre ifrågasätter ditt köp).

Vad kostar en Bitcoin då? Tja, idag ligger Bitcoin kurs på hundratusentals kronor. Därför handlar man oftast delar av den som kallas för Sats (Satoshis). På en hel BTC går det 100 miljoner Sats, och vill man bara köpa en Sat så köper man 0,00000001 Satoshis.

Hur tjänar man pengar på Bitcoin?

Tanken med denna kryptovaluta var aldrig att man skulle göra massor av pengar på det. Istället är den primära tanken att det ska vara en betalmetod som alla i hela världen ska kunna använda. Dessutom så ville man hitta ett sätt att komma ner i transaktionsavgifter, just på grund utav den anledningen att det i många fall är svindyrt att skicka pengar från ett land till ett annat. Transaktionsavgifter på flera hundra kronor är inte ovanligt och dessutom kan transaktionstiden ligga på flera dagar.

Tänk på de människor som inte har möjlighet att skaffa sig ett ID-kort på grund av diktatur eller fattigdom. Det innebär att dessa människor inte kan öppna sig ett bankkonto och kan varken ta emot, skicka eller lagra pengar. Om de istället använder sig av BTC så har de möjligheten att göra allt detta ifrån en dator eller mobiltelefon, utan tillåtelse eller acceptans av någon instans.

Det finns också människor som väljer att använda det som en investering. Det är en väldigt riskfylld investering, men vi människor gillar att ta risker och därför är det idag ett väldigt populärt att investera på. Om man är helt ny på investeringar så tar folk gärna hjälp av en expert eller algoritmisk Bitcoin-robot för att riskhantera sina satsningar bättre.

Hur blir Bitcoin pengar?

När man växlar det mot en fiatvaluta på en kryptobörs så blir det pengar. Det kan också använda som betalmedel, genom att man skickar det till någon och mottar en vara eller tjänst.

Är Bitcoin olagligt i Sverige?

Att köpa, använda och sälja BTC i Sverige är tillåtet så länge man följer vissa skatteregler och lagar. Om man däremot använder det till illegala aktiviteter så är det otillåtet.

Är Bitcoin säkert att använda?

Så länge man håller koll på sina privata nycklar och plånböcker samt skyddar sig mot hackare så är det mycket säkrare än en vanlig bank. Anledningen till det är för att det inte finns en central instans som skulle kunna stänga ditt konto. Faktum är att Bitcoins nätverk är decentraliserat och kontrolleras istället av alla användare.

Hur lång tid tar det att skicka Bitcoin?

När man skickar BTC till någon annan så bestämmer man hur mycket avgift man är villig att betala. Dessa avgifter är väldigt små, men om man ökar dessa så fungerar det som incitament för miners. Ju högre avgift man väljer, desto större chans att en miner väljer att just fokusera på dina block som gör att transaktionen går snabbare.

Hur kan jag lagra mina Bitcoin säkert?

Det absolut säkraste sättet att lagra världens största kryptovaluta på är genom en hårdvaruplånbok som man förvarar offline. Vanligtvis håller man sina Bitcoins uppkopplade till nätet, men här har man istället möjligheten att föra över dem från nätet till en hårdvara som man sedan kopplar från internet.

Accuindex Recension
Bitcoin
Accuindex – Är det pålitligt? – 2022

Det finns ingen brist på online-mäklare att välja mellan nuförtiden. Så hur vet du om man kan lita på Accuindex för din handel? I den

Utför Bitcoin trading som experterna hos etoro

Hos etoro kan du kopiera andras portföljer helt automatiskt. Genom knappen nedan får du ett courtagefritt konto hos en reglerad mäklare.

bitcoin trading etoro